پایگاه خبری بيان ما 26 مرداد 1398 ساعت 8:52 http://www.bayanema.ir/news/30047/کمبود-این-ویتامین-ناباروری-افزایش-می-دهد -------------------------------------------------- عنوان : کمبود "این ویتامین" ناباروری را افزایش می‌دهد -------------------------------------------------- متن : ناباروری شیوعی بین ۱۵ تا ۲۰ درصد در افراد در سنین باروری دارد و از هر پنج زوج ایرانی یک زوج دچار ناباروری است! مطالعات اخیر نقش مصرف نوعی ویتامین را در کاهش میزان ناباروری به اثبات رسانده است. "ناباروری" یکی از اختلالات پیچیده است که شیوعی بین 15 تا 20 درصد بین افراد در سنین باروری دارد و بر اساس آمار، از هر پنج زوج ایرانی که در سنین باروری قرار دارند یک زوج نابارور است! برخی بیماریها و مشکلات باعث ایجاد این اختلال می شوند؛ در مطالعات اخیر صورت گرفته در دنیا، کمبود "ویتامین دی" می تواند بر افزایش ریسک این بیماریها و در نتیجه شانس باروری اثرگذار باشد. ویتامین دی یکی از ویتامینهای محلول در چربی است که 80 تا 90 درصد آن از نور خورشید و مابقی از طریق منابعی چون برخی ماهیهای چرب (سالمون و ساردین)، میگو، روغن جگر ماهی، تخم مرغ و به میزان کمی از قارچهای خوراکی به بدن می رسد اما عواملی نظیر داشتن رنگ پوست تیره، ژنتیک و مواجهه کم با آفتاب و مصرف کم منابع غنی از ویتامین دی باعث بروز کمبود این ویتامین در بدن می شود. علائم کمبود ویتامین D علائم کمبود ویتامین D با خستگی، ضعف، ریزش مو، عفونتهای مکرر، درد استخوانی، افسردگی و... نمایان می شود؛ کمبود ویتامین دی به حالتی اطلاق می شود که در آن سطح سرمی ویتامین دی کمتر از 20 نانوگرم در میلی لیتر باشد و این سطح سرمی با آزمایش خون مشخص می شود. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، فیبروم رحمی، اندومتریوز و نارسایی زودرس تخمدان از شایع ترین مشکلات زنان در سنین باروری هستند که با تأثیر بر عملکرد هورمونها و اندام های تولید مثلی روی قدرت باروری اثر می گذارند؛ مطالعات اخیر به تأثیر ویتامین دی بر این بیماری ها پرداخته اند. سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS شایع ترین اختلال غدد درون ریز زنان است که شیوع آن در زنان در سن باروری 10 ــ 5 درصد است. PCOS با افزایش ترشح آندروژن از تخمدان و علائمی مانند رشد موهای زائد و مردانه (هیرسوتیسم)، جوش (آکنه) و یا ریزش موی مردانه (آلوپسی)، بی نظمی قاعدگی و تخمدان های پلی کیستیک مشخص می شود. علاوه بر این، مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به PCOS رایج است که در نتیجه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد؛ مطالعات نشان داده کمبود ویتامین دی در زنان مبتلا به این بیماری شایعتر است و علاوه بر آن مصرف ویتامین دی خطر مقاومت به انسولین را کاهش می دهد؛ بنابراین مصرف منابع و مکمل های ویتامین دی با تجویز متخصص تغذیه در کاهش خطر ابتلا به این سندرم و دیابت نوع دو توصیه می شود. فیبروم رحمی لومیوم رحمی یا فیبروم رحمی شایعترین تومور خوش خیم لگنی است که شیوع آن در زنان در سنین باروری 25 درصد است؛ برخی مطالعات نشان داده اند غلظت های پایین تر ویتامین D در زنان مبتلا به این بیماری متداولتر است و خطر بروز فیبروم در زنان با کمبود ویتامین دی 4. 2 برابر بیشتر از سایرین است. آندومتریوز (Endometriosis) آندومتریوز یک بیماری التهابی وابسته به استروژن و از دیگر بیماری های مزمن زنان است که 10ــ5 درصد زنان در سن باروری را تحت تأثیر قرار می دهد؛ زنان مبتلا از علائمی مانند دردهای شکمی و لگنی، قاعدگی دردناک، کمردرد و دیسپارونی (درد زیاد به هنگام رابطه جنسی) رنج می برند. رعایت رژیم غذایی مناسب، رسیدن به وزن ایده آل و مصرف ویتامین دی می تواند باعث کاهش خطر بروز این بیماری شود اما باید توجه داشت که دوز مصرفی ویتامین دی در این بیماری نباید بیشتر از حد نرمال باشد. نارسایی زودرس تخمدان نارسایی زودرس تخمدان اختلالی است که در زنان پیش از 40سالگی دیده می شود؛ این افراد ممکن است اصلاً تجربه قاعدگی نداشته باشند یا اگر هم قاعدگی را تجربه کرده اند، قبل از سن 40سالگی قاعدگی آنها قطع شده است. در این بیماری سطح هورمون آنتی مولرین (AMH) پایین می آید؛ این هورمون یکی از مهمترین شاخص های ذخیره ای تخمدان و نشان دهنده قدرت باروری زنان است. مطالعات اخیر نشان داده اند که ویتامین دی در بیان ژن آنتی مولرین هورمون (AMH) نقش دارد و بنابراین زنانی که میزان کافی ویتامین دی را مصرف می کنند شانس بیشتری برای افزایش ذخایر تخمدانی خود دارند و در نتیجه از قدرت باروری بالاتری برخوردارند. مطالعات روی موشهای صحرایی نیز ثابت کرده است که ویتامین دی روی میزان تحرک اسپرمها و کیفیت مایع منی اثرگذار است. نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که مصرف خودسرانه و بیش از حد ویتامین دی نیز باعث بروز علائم مسمومیت با این ویتامین می شود و بنابراین تشخیص کمبود این ویتامین و تجویز مکمل و رژیمهای غذایی مناسب هر فرد باید توسط متخصص تغذیه انجام شود.